7 lauset, mida edukad inimesed kunagi ei ütle.

Lugesin Postimees Majanduslehel avaldatud artiklit sellest, mida sa ei tohiks öelda ja loomulikult mitte ka mõelda, kui soovid olla edukas. Tasub mõelda sellele. Ja üldse on parem oma peas enne järgi ja selgeks mõelda, kui midagi ütled. Olen nõus – tihti on olukordi, kus tahaks välja “pasundada” selle, mis just parasjagu mõttes on. Aga sel hetkel tuleb ennast kasvõi näpistada, et iseennast korrale kutsuda. “Välja pasundamised” saab selgeks rääkida ka rahulikul teel. Üks edukuse saladus on kindlasti ka see, et suudad igas olukorras rahulikuks jääda, sest igale olukorrale on lahendus.

Aga siin siis Postimees, Majandus artikkel/nõuanded:

 FOTO: Scanpix
Mõned laused on kontorisõnavarast mõttekas välja visata.
Kontoris öeldud sõnad, ükskõik kui tähtsusetud need sulle ka ei tundu, võivad sind karjääriredelil allapoole kukutada ja soovitud ametikoht võibki jääda unistuseks.
Business Insider tõi välja seitse lauset, mille peaksid oma kontorisõnavarast välja jätma, kui tahad edukas olla:

1. «See ei kuulu minu tööülesannete hulka.»
Kui sa uuel töökohal alustad, siis on sul tõenäoliselt üsna hea ettekujutus sellest, millised on sinu tööülesanded. Kuid töötatud kuude ja aastate jooksul võib su roll muutuda. Mõned muutused on head, teised tõenäoliselt panevad sind soovima, et sul oleks vähem tööülesandeid. Sa peaksid juhiga vestluse kokku leppima ja oma tööülesannetest rääkima. Kui sulle ülesandeid antakse ja sa lihtsalt välja purskad, et see ei kuulu sinu tööülesannete hulka, siis ükskõik kui tõsi see ka pole, see jätab sinust ikkagi laisa ja alamotiveeritud mulje.
2. «Seda ei ole võimalik teha.»
Selle asemel, et öelda, et kogu projekt on teostamatu, too parem välja alternatiivsed variandid, kuidas töö tehtud saaks. Väga vähesed asjad on tõesti võimatud ja suurem osa juhte tahab mõtlevaid ning probleeme lahendavaid inimesi näha kõrgematele ametikohtadele ronimas. Loobumine jätab sinust allaandja mulje ja allaandjaid ei edutata.

3. «See ei ole minu süü.»
Keegi ei taha töötada koos inimesega, kes kõiges teisi süüdistavad. Võta oma vead omaks selle asemel, et tuua välja vigu, mida teised tegid. Vigade tunnistamine näitab iseloomu ja võimet vigadest õppida.
4. «See võtab kõigest minuti aega.»
Kui miski just tõepoolest 60 sekundit aega ei võta, siis ära luba liiga palju, sest sa tõenäoliselt saavutad vähem. Öeldes, et miski võtab aega vaid minuti, vähendab see ka sinu panuse väärtust.
5. «Ma ei vaja abi.»
Üksik hunt võib olla kangelane seiklusfilmides, aga vähetõenäoline, et temast saaks kangelane ühes ettevõttes. Sa võid küll ette kujutada, et sa saad projektiga ka üksi hakkama, aga meeskonnatöö on hädavajalik. Võime töötada meeskonnana on hea juhi puhul hädavajalik.
6. «See ei ole õiglane.»
Elu ei olegi õiglane ja sinu karjäär tõenäoliselt samuti mitte. Kurtmise asemel peaksid otsima probleemile lahendusi. Kas see on ebaõiglane, et sinu kolleeg pandi vastutama projekti eest, mida sina tahtsid juhtida? Võib-olla, aga virisemise asemel peaksid sa rohkem tööd tegema, et teinekord sind välja valitaks.
7. «Nii on seda alati tehtud.»
Teha asju nii, nagu neid on alati tehtud, ei ole parim viis äri ajada. Parem mõtle innovaatiliselt ja varsti läheb sinu ettevõte tulevikku juba sinu juhtimisel.

Artikkel pärit: http://majandus24.postimees.ee/2755104/7-lauset-mida-edukad-inimesed-kunagi-ei-utle

majandusajakirjanik (8. aprill 2014 )

Netivanaema toimetused

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga