Võta vastu otsus.

1a20ixOli kord üks väike oja, mis kohtus oma teekonnal suure kõrbega. Ta kuulis häält, mis ütles:”Ära karda, mine rahus edasi”.  Aga ojakesel oli uue ja tundmatu ees hirm. Ta kartis muutusi. Ta tahtis, et temas voolaks rohkem vett ja et elu oleks ilusam, kuid ta ei tahtnud ennast muuta ega riskida. Taas kuulis ta häält ütlevat: ” Kui sa ei julge seda sammu astuda, ei saa sa kunagi teada, milleks oled suuteline. Lihtsalt usu, et saad hakkama ka uues keskkonnas. Voola rahulikult edasi.” Lõpuks otsustaski oja edasi voolata. Ta ei tundnud ennast seejuures sugugi hästi. Kõrbes läks üha kuumemaks ja lõpuks ojas olev vesi aurustus. Väikestest veepiiskadest, mis olid auruna õhku tõusnud, moodustusid pilved ja liikusid üle kõrbe. Pilved rändasid kaua, kuni jõudsid lõpuks teisel pool kõrbe asuva mereni, Seal sadasid nad end tühjaks. Ojakesel oli nüüd palju ilusam elu, kui ta kunagi oleks osanud unistada. Ta lasi lainetel end õrnalt kanda ja mõtles naeratades: “Olen mitu korda oma vormi muutnud, kuid ometi olen praegu rohkem mina ise kui varem” /B.Schäfer/

Sageli on otsuste tegemine meile raske, eriti siis kui peame riskima. Miks? Meil tekib hirm muutuste ees, sest paljude otsuste vastuvõtmine võib väga palju muuta – meid ümbritsev keskkond, sõbrad, elukoht, päevakava jne. Tegelikult toimub kõige suurem muutus meis endis. Aga sellises hirmu olukorras on hea küsida endalt : Kas tahad jääda selleks, kes sa oled praegu? Või sooviksid areneda, õppida midagi uut ja liikuda positiivses suunas? Aga et seda saavutada, peame tegema otsuse .

Šoti ajaloolane ja kirjanik Thomas Carlyle on öelnud: ” Inimese esmane kohustus on hirmu ületamine. seni, kuni inimesel värisevad põlved, jäävad tema teod orjalikuks”  Ja nii see ongi ju tegelikult. Kui meil on hirm midagi oma elus muuta, siis jääme elu lõpuni tegema seda, mida meile öeldakse, et peame tegema, päevast päeva, aastast aastasse. Me jääme elama elu, mis meid tegelikult ei rahulda ja mis ei tee meid õnnelikuks.

Iga otsus, mida teeme tähendab ka millegist lahtiütlemist. Kui valime ühe uue võimaluse, siis ütleme ju samal ajal lahti teistest. Ja nii tekibki hirm, et äkki teeme vale otsuse, sest kardame kaotada seda, mis meil juba on. Kui tahame midagi muuta, võtta vastu uusi otsuseid, siis peame tegema valiku mineviku ja tuleviku vahel. Ei saa viia täide oma unistusi, kui hoiame kinni minevikust. Niisiis, muutused algavad otsusest. Selleks on meil vaja julgust.

Võin oma kogemusest öelda, et olen terve oma elu kinni hoidnud mõttemallidest, otsustest, mis enamjaolt pole tegelikult kuulunud mulle. Vahel tuleb käia pikk tee, et aru saada sellest, mis sind õnnelikuks teeb – võtta ise vastu uued otsused, seada endale uued eesmärgid, unistused, et elada just sellist elu nagu soovid.

Põhjused, mis võivad takistada meie otsustamist.

  • Kindel teadmine ja arvamus, et on õige teha terve elu üht ja sama tööd.  Nooruses tehtud elukutse valik ei pruugi alati õnnestuda, ollakse noored ja ei teata veel, mis on see õige. See otsus võib õnnestuda ja võib ka mitte õnnestuda. Kui mitte, siis tuleks teha uus valik. Pole ju mõtet terve elu teha tööd, mis ei paku sulle rahuldust.
  • Arvamus, et otsustada võib ka hiljem.   Kui ei suuda otsustada, kaotad eneseusalduse ja kui ei otsusta kohe, siis võib see siht kaduda kaugusesse.
  • Hirm teha “vale” otsus.     Valesti otsustada ei saa, sest otsustades  sa lihtsalt valid ühe võimaluse. Kui sa valid võimaluse jätkata vanaviisi, siis ei saagi sa teada tulemust, kui sa oleksid teisiti otsustanud. Iga otsus on parem kui otsustamatus.

 

Sellel momendil, kui teeme oma otsuse, kujundame me oma saatust. Kujutame ette, et lähitulevikus ilmub meie ellu uus inimene. Ta sõidab meie autoga, tal on meie kodu võti, ta kasutab kõiki neid asju ja privileege, mille nimel oleme  terve elu vaeva näinud. Ta magab meie voodis, ta kontrollib meie pangaarvet, et teada saada, kui edukad me oleme olnud. Vaatame nüüd peeglisse ja me näeme seda inimest. Ta on meie tänaste otsuste, meie tegemiste ja tegematajätmiste vili. Millised me edaspidi hakkame välja nägema, see sõltub, milliseid otsuseid võtame edaspidi vastu.

Inimesel, kellel on madal enesehinnang, ei julge riskida. aga suurim risk on tegelikult see, kui meil tuleb elada seda elu  , mis meile ei meeldi. Selleks, et teha kiireid otsuseid, tuleb teada oma väärtusi.

Kutsun Sind tegema harjutust parandada oma võimet võtta vastu otsuseid.

  • Mõtlen iga otsuse juures, millised on tagajärjed? Kas otsus, mida teen, teeb mind ja minu lähedasi õnnelikuks ? Nii analüüsides õpin kuulama oma sisemist häält.
  • Kirjutan üles küsimused ja vastan neile kirjalikult – Kes ma tahan olla viie aasta pärast? Mida ma tahan teha? Kui  oled neile küsimustele vastanud oma sisemist häält kuulates ja täiesti ausalt, siis oled sa valmis lahti ütlema ka asjadest, mis sulle siiani pole tegelikult üldse meeldinud. Ja sul on vabad käed oma unistuste elluviimiseks.
  • Kaalun väga põhjalikut, kas lükkan mingi otsuse tegemist edasi, sest see tundub mulle hetkel raske. Panen võimalikud variandid kirja ja mõtlen, kas peaks kellegagi, kes on kogenum, seda arutama. Panen kirja tähtaja, millal see ostus peab olema vastu võetud.

 

Võin öelda, et mina olen selle ülesande juba läbi teinud mitmeid kordi, sest igakord, kui pean vastu võtma mingi otsuse, teen ma seda harjutust jälle. Ja see toimib 🙂

 

Aitäh, et lugesid 🙂 Päikest 🙂                 1a23vj

 

 

Netivanaema toimetused

2 Replies to “Võta vastu otsus.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga